Novosti pri gradnji in prenovi stavb s primeri dobre prakse

Gradite ali prenavljate ali vas kot strokovnjaka zanimajo novosti v stavbnem sektorju?

Konec tega leta oz. po 31. decembru bomo morali graditi le še skoraj nič-energijske hiše, to so visoko energijsko učinkovite stavbe, ki za svoje delovanje porabijo zelo malo energije in še ta je v večini pridobljena iz obnovljivih virov. Na obzorju pa se že nakazuje gradnja trajnostnih stavb. Gradbeni inštitut ZRMK pod okriljem projekta LIFE IP CARE4CLIMATE pod taktirko Ministrstva za okolje in prostor za strokovno in laično javnost pripravlja strokovni program, povezan z razogljičenjem stavbnega fonda.

Eden izmed inštrumentov za dvig kakovosti grajenega okolja in uvajanja novih principov gradnje in tudi prenove so okoljski certifikati, uveljavljeni že več pol stoletja. V našem prostoru je to nacionalni okoljski certifikat Znak kakovosti v graditeljstvu ali na kratko ZKG, ki že skoraj četrt stoletja skrbi za prenos znanja in dobro prakso ter zagotavljanje višje kakovosti v graditeljstvu.

V dvorani Povodni mož bodo za vse, ki gradijo ali prenavljajo ali jih le zanimajo novosti, prikazani primeri dobre prakse in sicer: sodobna vgradnja oken in vrat z energijsko učinkovitim oknom, rešitve s sestavami in izvedbo pohodnih in nepohodnih ravnih streh, sistemske rešitve za skoraj nič-energijske hiše, sistemi prezračevanja bivalnih prostorov, najsodobnejša energijsko učinkovita in do okolja prijazna toplotna črpalkah (plod lastnega razvoja) za ogrevanje in pripravo toplesanitarne vode, mala čistilna naprava in nabor ukrepov in postopkov za globoko oz. celovito prenovo večstanovanjskih stavb.

Prijava le za četrtkovo predavanje v okviru HAPPEN INKUBATORJA o celoviti prenovi večstanovanjskih stavb in bivanju po prenovi, ki bo v Preddverju dvorane Kupola – desno, preko spletne prijavnice TUKAJ ali spletne povezave http://tiny.cc/7bg6jz ali e-pošte usposabljanje@gi-zrmk.si.

V dvorani Povodni mož na sejmu DOM na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani na Dunajski cesti 18, od srede, 4. marca, do nedelje, 8. marca 2020, med 10.00 in 19.00 uro oz. v nedeljo do 18.00 ure.

Oglej si še ostale objave

15.06.20
Javno posvetovanje – Evropski podnebni pakt

Evropska komisija vabi k posvetu za evropski podnebni pakt, povečanje podnebnih ciljev 2030 in nove EU strategije za prilagajanje podnebnim spremembam. Prizadevanja EU, da bi do leta 2050 postala prva podnebno nevtralna celina na svetu, so v središču evropskega zelenega dogovora, ki ga je 11. decembra 2019 predstavila Komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen. Komisija […]

17.07.21
Nov korak k podnebni nevtralnosti Slovenije

S postavljenim podnebnim ciljem zastavlja izziv in daje priložnost sektorjem, kot so promet, energetika, industrija, kmetijstvo, stavbe (raba goriv v gospodinjstvih, storitvenem sektorju), odpadki ter raba zemljišč, sprememba rabe zemljišč in gozdarstvo ter njihovim sektorskim politikam cilj doseganja skupnih neto ničelnih emisij do leta 2050. Postavlja tudi strateške sektorske cilje za leto 2050 (in 2040), […]

21.03.21
Obnova in nega gozda: Pot do zdravja in dobrega počutja

Mednarodni dan gozdov, ki ga praznujemo 21.marca 2021, letos poteka pod geslom: »Obnova in nega gozda: Pot do zdravja in dobrega počutja« in je posvečen obnovi ter negi gozdov – gozdnogojitvenima ukrepoma, ki sta ključnega pomena za prihodnost zdravih, odpornih in kakovostnih gozdov. Spletna pasica – Mednarodni dan gozdov 2021 V Sloveniji prevladuje naravna obnova gozdov, saj […]

e-Novice in obvestila

Če želite tudi sami postati bolj okoljsko ozaveščeni se prijavite na naše e-novice, kjer bomo z vami vsak mesec delili nasvete na področju zmanjševanje svojega ogljičnega odtisa.
Projekt LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta. Za izražena mnenja in informacije na spletni strani odgovarja samo avtor (ali avtorji) in se zato ta ne morejo šteti za uradno stališče Evropske komisije.