Sodelavci projekta LIFE z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo (MOPE) in Ministrstva za naravne vire in prostor (MNVP) so prejšnji teden v prostorih MOPE organizirali 1. LIFE delavnico pisanja […]
Omejitve, ki jih je prinesla epidemija COVID-19 so povzročile izzive kako delovne naloge opraviti na drugačne, inovativne načine. Z željo po nadaljevanju izmenjave dobrih praks so strokovnjaki LIFE IP CARE4CLIMATE projekta na Ministrstvu za okolje in prostor ter finskega projekta LIFE IP CANEMURE, 18. in 19. maja 2020 organizirali dvodnevni video seminar na temo trajnostnega javnega naročanja, energetske učinkovitosti v stavbah ter odpadne hrane. Video srečanja so se udeležili tudi predstavniki projekta LIFE IP CIRCWASTE, finskega okoljskega inštituta (Finnish Environment Institute, SYKE) in inštituta za naravne vire (Natural Resources Institute Finland, LUKE).
Prvi dan seminarja je bil namenjen seznanitvi udeležencev z že sprejetimi ukrepi na Finskem za prehod v nizkoogljično družbo, praksami za izboljšanje energetske učinkovitosti v stavbah in z njimi povezane metode ponovne uporabe gradbenih materialov ter Finskim sistemom trajnostnega in inovativnega javnega naročanja. Trajnostna raba javnih sredstev je ključni dejavnik za celovit prehod v krožno gospodarstvo. Implementacija krožnega javnega naročanja kot del državnega zelenega in/ali trajnostnega sistema javnega naročanja pa predstavlja velik delež prizadevanj za doseg neto nič emisij toplogrednih plinov. Slovenija si prizadeva za hitro uvedbo pristopa krožnega javnega naročanja, saj je slednji tudi opredeljen v Uredbi o zelenem javnem naročanju.
Namen drugega dne je bila medsebojna izmenjava izkušenj o metodologijah merjenja količin odpadne. Strokovnjaki so se strinjali, da morajo ukrepi, s katerimi bodo države v skladu s cilji Združenih narodov poskušale prepoloviti količine zavržene hrane, temeljiti na dodelanih metodah pridobivanja podatkov o tem, koliko hrane se v vsaki državi zavrže skozi celotno prehransko verigo. Po predstavitvah različnih metodologij merjenja količin odpadne hrane so ugotovili, da se srečujejo s podobnimi izzivi in se strinjali, da bodo tako v Sloveniji kot na Finskem uporabili kombinacijo različnih metod, ki jih bodo pripeljale do natančnejših podatkov. Skupaj z deležniki prehranske verige bodo tudi določili najbolj pereče težave na vsakem področju ter jih poskusili rešiti.
Sodelavci projekta LIFE z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo (MOPE) in Ministrstva za naravne vire in prostor (MNVP) so prejšnji teden v prostorih MOPE organizirali 1. LIFE delavnico pisanja […]
Slovenija začenja ambiciozen sedemletni projekt LIFE4ADAPT, s katerim želi okrepiti svojo odpornost na podnebne spremembe. S projektom, vrednim 26,6 milijona evrov, od katerih 14,2 milijona evrov prispeva Evropska unija, bo […]
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v petek, 17. januarja, v Uradnem listu objavilo javni razpis za sofinanciranje nakupa tehnične opreme posrednikom pri razdeljevanju donirane hrane. Razpisanih je 70.000 […]