...

O sodelovanju z ZPS

V okviru aktivnosti zelenega javnega naročanja na projektu LIFE IP CARE4CLIMATE poteka sodelovanje tudi z Zvezo potrošnikov Slovenije, ki sodeluje pri evropskem projektu BELT, katerega cilj je ozaveščati o in spodbujati novo energijsko označevanje.

Evropska komisija je lani sprejela dogovor o novi energijski nalepki za pet skupin izdelkov, ki bo začel veljati 2021, za preostale skupine izdelkov pa leta 2025 in 2030. Prenovljena nalepka bo  bolj preprosta in razumljiva, saj ukinja podrazrede (označene z znakom oziroma znaki +), najpomembnejša novost pa so zaostreni pogoji energijske učinkovitosti za vstop izdelka v posamezni energijski razred. Najprej bodo z novimi energijskimi nalepkami opremljeni televizorji, pralni in pomivalni stroji ter hladilniki, in sicer od marca 2021. Septembra se jim bodo pridružila še svetila. Ti izdelki od omenjenega datuma ne bodo več razvrščeni v energijske razrede od G do A+, A++ ali A+++, ampak (ponovno) v razrede od A do G po barvni lestvici – najvarčnejši razred bo temno zelene barve.

Za lažje razumevanje in pomoč je ZPS pripravila dve gradivi za ozaveščanje in informiranje potrošnikov o novi energijski nalepki, pomoč pri nakupovanju ter kot pomoč trgovcem in distributerjem pri uporabi novih nalepk. Namen je seveda tudi spodbuditi proizvajalce k inovacijam na področju energijsko učinkovitih in okoljsko naravnanih izdelkov.

Omenjeni gradivi si lahko pogledate tukaj; brošurainfografika.

Oglej si še ostale objave

e-novice in obvestila

Če želite tudi sami postati bolj okoljsko ozaveščeni se prijavite na naše e-novice, kjer bomo z vami vsak mesec delili nasvete na področju zmanjševanje svojega ogljičnega odtisa.
Projekt LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta. Za izražena mnenja in informacije na spletni strani odgovarja samo avtor (ali avtorji) in se zato ta ne morejo šteti za uradno stališče Evropske komisije.