Evropski teden zmanjševanja odpadkov 2020

Minuli teden je bil v znamenju ozaveščevalne akcije Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO 2020), ki spodbuja preprečevanje nastajanja odpadkov. Letošnja iniciativa je v središče pozornosti postavila nevidne odpadke. 

Nevidni odpadki nastajajo med proizvodnjo, transportom in skladiščenjem izdelkov. Velik del energije, ki se uporabi za izdelavo in distribucijo izdelkov, temelji na fosilnih gorivih, katerih izpusti so ena od glavnih povzročitevljev podnebnih sprememb. Kadar prehitro zavržemo posamezne izdelke, ki so še vedno uporabni, in kupujemo vedno nove, prispevamo k povečevanju podnebnega stroška (climate cost).

(Podrobnosti se razkrijejo s klikom na sličice)

V sklopu Evropskega tedna zmanševanja odpadkov so potekale številne slovenske akcije. Več o lokalnih akcijah si lahko preberete v spodnjem besedilu in na povezavah.

Izmenjevalnica reči – Mestna občina Ljubljana 

V prostorih Mestne občine Ljubljana na Zarnikovi ulici so uredili prvo izmenjevalnico reči. Gre za primer dobre prakse krožnega gospodarstva, s katerim želi MOL povečati učinkovitost virov in preprečiti nastajanje odpadkov. Izmenjevalnica, ki je v osnovi namenjena zaposlenim na MOL-u, poudarja prehajanje uporabnih predmetov od enega lastnika k drugemu. 

Preberi več: https://www.ljubljana.si/sl/moja-ljubljana/podezelje/cebela-v-ljubljani/ponudniki/izmenjevalnica-reci/

Novi čevlji ne prinašajo sreče – Voka Snaga

Javno podjetje Voka Snaga je v sklopu ETZO 2020 izvajalo komununikacijske aktivnosti na svoji spletni strani in svojem Facebook profilu. Prav tako so pripravili e-knjižico za kritično nakupovanje in odgovoren odnos do oblačil. E-knjižico lahko najdete na slednji povezavi: https://online.fliphtml5.com/fucjm/hkph/?fbclid=IwAR3axoDMK9yWQK1YcH8us7V7Q8ezNXxYYKFDdRJevn8Fp5L1BOIarzhkMfw#p=1

Več na: https://www.vokasnaga.si/aktualno/se-eni-novi-cevlji-ne-prinesejo-srece

Let’s learn! – Ekologi brez meja

Ekologi brez meja so z namenom ozaveščanja o tematiki nevidnih odpadkov pripravili in prevedli zanimiv kviz, s katerim so želeli preveriti znanje Slovencev o nevidnih in vidnih odpadkih.

Več na: https://ebm.si/glavna/web/prispevki/kviz-ob-evropskem-tednu-zmanjsevanja-odpadkov

S čiščenjem do manj električnih in elektronskih odpadkov / Začnimo s ponovno uporabo – Center ponovne uporabe

Center ponovne uporabe je v tem tednu po družbenih omrežjih spodbujal k preprečevanju nastajanja odpadkov in ponovni uporabi, ki se udajanja tako v ozaveščanju kot tudi v praksi, v okviru mreže CPU.

Prav tako so v tem tednu izvedli tudi predstavitvene demonstracije čiščenja EE (električnih – elektronskih) naprav, da preprečijo nastajanje novih odpadkov.

Več na: https://www.cpu-reuse.com/aktualno/evropski-teden-zmanjsevanja-odpadkov-2020

Od nevidnih do vidnih odpadkov – OKP d.o.o. ROGAŠKA SLATINA

Javno komunalno podjetje OKP Rogaška Slatina d.o.o. je v sklopu ETZO 2020 po družbenih omrežjih spodbujalo k preprečevanju nastajanja odpadkov in ponovni uporabim, in sicer v Centru ponovne uporabe na lokaciji Tuncovec (zbirni center). Številne komunikacijske aktivnosti so bile namenjene zmanjševanju odpadne hrane v gospodinjstvih ter med ponudniki hrane. 

Neuporabljena popravila – Okoljsko-raziskovalni zavod 

Okoljsko-raziskovalni zavod ORZ je v sklopu ETZO 2020 izvajal komunikacijsko kampanjo po družbenih omrežjih. S svojimi sledilci so delili kratke videoposnetke in slikovne materiale, ki so prikazovali različne možnosti preprostih popravil oblačil, pohištva, obutve in gospodinjskih izdelkov.

Oglej si še ostale objave

10.11.20
Webinar za javne naročnike na temo zelenega javnega naročanja in energijske nalepke

Septembra 2020 je bil v vseh državah EU uveden nov sistem označevanja energijskih razredov. Prva skupina izdelkov bo z novo energijsko nalepko označena marca 2021, postopoma bo sledilo še preostalih osem skupin izdelkov. Sodelavci iz ekipe za zeleno javno naročanje znotraj Ministrstva za okolje in prostor, skupaj z Zvezo potrošnikov Slovenije zato organiziramo spletni dogodek […]

03.02.22
Program podpore občinam v štirih novih občinah

V novembru 2021 sta društvo Focus in Umanotera v okviru izvedbe projekta LIFE IP CARE4CLIMATE objavila poziv za vključitev občin v program podpore pri izvajanju projektov trajnostnega upravljanja z viri skupnosti. Na poziv so se lahko prijavile občine na katerikoli stopnji projektne ideje, ki bo povezala lokalno skupnost in prispevala k blaženju podnebnih sprememb. Prednostna […]

01.06.20
Javni razpis za sofinanciranje priprav in izvedbe aktivnosti ETM v letu 2020

V petek, 29. 5. 2020 je bil v Uradnem listu št. 78 objavljen javni razpis, namenjen občinam, ki bodo sodelovale v Evropskem tednu mobilnosti, ki bo tako kot vsako leto potekal med 16. 9. in 22. 9. Namen razpisa Namen razpisa je ozaveščanje in promocija trajnostne mobilnosti skozi vse leto, kar pomeni izvedbo ukrepov, ki imajo dolgoročnejši vpliv na […]

e-Novice in obvestila

Če želite tudi sami postati bolj okoljsko ozaveščeni se prijavite na naše e-novice, kjer bomo z vami vsak mesec delili nasvete na področju zmanjševanje svojega ogljičnega odtisa.
Projekt LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta. Za izražena mnenja in informacije na spletni strani odgovarja samo avtor (ali avtorji) in se zato ta ne morejo šteti za uradno stališče Evropske komisije.