...

Dobra praksa: sosedje postavili sončno elektrarno na strehi bloka

Kot dobro prakso na področju trajnostne energije predstavljamo sončno elektrarno Jesenice, ki je prvi primer skupnostne oskrbe z električno energijo iz obnovljivih virov v večstanovanjski stavbi v Sloveniji.

Posamezniki in skupnosti lahko na področju energije prevzamemo aktivno vlogo ter s tem naredimo veliko za okolje, prispevamo k zmanjšanju rabe energije, k čistejši proizvodnji energije in k trajnostni energetski transformaciji.

Sosedje v enem izmed jeseniških blokov so to storili že pred približno tremi leti, ko so se soglasno odločili za postavitev sončne elektrarne na strehi bloka, v katerem domujejo.

S to naložbo so si lastniki 23 stanovanj v objektu zagotovili finančne prihranke in naredili nekaj dobrega za #samo1planet. Letno njihova sončna elektrarna prihrani približno 18 ton izpustov ogljikovega dioksida. 

Gre za prvo skupnostno sončno elektrarno tega tipa v Sloveniji. Sosedje so na pobudo Braneta Zajovića v sodelovanju z družbo GEN-I orali ledino in njihove izkušnje so zelo dragocene. Okoljski organizaciji Focus in Umanotera v okviru integralnega projekta LIFE IP CARE4CLIMATE primer dobre prakse trajnostnega upravljanja z viri skupnosti predstavljata skozi videov upanju, da bo navdihnila še mnoge skupnosti po državi.

Sončna elektrarna Jesenice je bila dodana na zemljevid #DovoljZaVse kot dobra praksa na področju trajnostne energije – Skupnostna sončna elektrarna Jesenice – Dovolj za vse

Skupno je sicer na zemljevidu na spletni platformi Dovolj za vse več kot 60 praks, ki so dejavne na petih področjih trajnostnega upravljanja. Več informacij najdete na www.dovoljzavse.si, glas o domačin in tujih dobrih praksah pa organizaciji širita tudi na Facebook profilu Dovolj za vse.

Lepo vabljeni tudi k predlaganju novih dobrih praks! Vnesete jih lahko zelo preprosto kar prek spletnega obrazca.

Oglej si še ostale objave

Novica
09/06/22

V ekipi za zeleno javno naročanje pripravljajo novičnik, ki izhaja v začetku vsakega meseca. Če želite novičnik prejemati na vaš elektronski naslov, lahko pišete na zejn.mop@gov.si. Junijska izdaja je na […]

e-novice in obvestila

Če želite tudi sami postati bolj okoljsko ozaveščeni se prijavite na naše e-novice, kjer bomo z vami vsak mesec delili nasvete na področju zmanjševanje svojega ogljičnega odtisa.
Projekt LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta. Za izražena mnenja in informacije na spletni strani odgovarja samo avtor (ali avtorji) in se zato ta ne morejo šteti za uradno stališče Evropske komisije.