Dobra praksa spodbujanja trajnostne mobilnosti v Mariboru

Kot dobro prakso spodbujanja trajnostne mobilnosti, ki vključuje tako skupnost kot skrb za #samo1planet, v Focusu izpostavljajo Center mobilnosti Maribor, ki je zaživel kot prvi mobilnosti center v Sloveniji. V sklopu promocije dobrih praks trajnostnega upravljanja z viri skupnosti, ki jo izvajajo v projektu LIFE IP CARE4CLIMATE, pa so pripravili tudi video predstavitev.

Poslanstvo mariborskega mobilnostnega centra je spreminjanje potovalnih navad prebivalstva v smeri zmanjšanja osebnega motornega prometa, manjše porabe energije in večje uporabe okolju prijaznih načinov mobilnosti.

V neposredni bližini avtobusne in železniške postaje, na Partizanski cesti 21 ga je ustanovila Mestna občina Maribor, razvoj, koordinacijo in promocijo trajnostne mobilnosti pa je zaupala lokalni organizaciji z dolgo tradicijo, Mariborski kolesarski mreži.

Člani Mariborske kolesarske mreže na najrazličnejše načine spodbujajo kolesarjenje za vsakodnevne poti, opravljajo mobilnostno svetovanje, servisirajo kolesa, poleg tega pa s pomočjo prostovoljcev rešujejo in reciklirajo odslužena kolesa, omogočajo brezplačno izposojo koles v mestu in vodijo skupnostno kolesarsko delavnico – Bajk kuhno, v kateri si lahko ob petkih med 16. in 20. uro vsak brezplačno izposodi orodje in popravi kolo oziroma se s pomočjo drugih kolesarskih navdušencev brezplačno nauči popraviti kolo. Več v videu.

Center mobilnosti Maribor je bil dodan na zemljevid #DovoljZaVse kot dobra praksa na področju trajnostne mobilnosti: https://dovoljzavse.si/praksa/center-mobilnosti-maribor/

Skupno je sicer na zemljevidu na spletni platformi Dovolj za vse več kot 70 praks, ki so dejavne na petih področjih trajnostnega upravljanja. Več informacij najdete na www.dovoljzavse.si, glas o domačih in tujih dobrih praksah pa Focus širi tudi na Facebook profilu Dovolj za vse.

Lepo vabljeni tudi k predlaganju novih dobrih praks! Vnesete jih lahko zelo preprosto kar prek spletnega obrazca.

Oglej si še ostale objave

28.04.21
Kje po Škofji Loki bo vozil minibus?

Konec maja bosta po središču mesta Škofja Loka lahko začeli voziti dve električni vozili oziroma minibusa (kategorije N1: Grifo italijanskega proizvajalca Esagono Energia) za prevoz šestih potnic in potnikov.  Pred uvedbo novosti občina Škofja Loka ob podpori Focusa, društva za sonaraven razvoj, v duhu participativnega upravljanja pripravlja razpravo na temo ČASOVNO IN PROSTORSKO UMEŠČANJE MINIBUSA V […]

09.01.23
Gradivo s Strokovnega posveta o trajnostni prenovi in gradnji stavb

Strokovni posvet o trajnostni prenovi in gradnji stavb, ki sta ga v okviru projekta LIFE IP Care4Climate 28. 11. 2022 v Hiši EU v Ljubljani organizirala Institut Jožef Stefan – Center za energetsko učinkovitost in Inštitut za ekologijo, je bil namenjen povezovanju pogledov raznovrstnih akterjev na možnosti za izboljšanje pogojev za trajnostno gradnjo v Sloveniji. Priznani strokovnjaki so najprej […]

18.03.22
Izobraževanje – Zeleno javno naročanje vozil za cestni prevoz in storitev prevoza

Vabljeni na brezplačno spletno izobraževanje na temo zelenega javnega naročanja vozil za cestni prevoz in storitev prevoza. Namen dogodka je predstaviti, kako poteka zeleno javno naročanje tega predmeta, podati pojasnila glede uporabe uredbe ter z vami deliti izkušnje ponudnikov na tem področju. Program dogodka s prijavnico je na voljo tukaj. Morebitna vprašanja pošljite na naslov zejn.mop@gov.si.

e-Novice in obvestila

Če želite tudi sami postati bolj okoljsko ozaveščeni se prijavite na naše e-novice, kjer bomo z vami vsak mesec delili nasvete na področju zmanjševanje svojega ogljičnega odtisa.
Projekt LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta. Za izražena mnenja in informacije na spletni strani odgovarja samo avtor (ali avtorji) in se zato ta ne morejo šteti za uradno stališče Evropske komisije.