Program podpore občinam v štirih novih občinah

V novembru 2021 sta društvo Focus in Umanotera v okviru izvedbe projekta LIFE IP CARE4CLIMATE objavila poziv za vključitev občin v program podpore pri izvajanju projektov trajnostnega upravljanja z viri skupnosti. Na poziv so se lahko prijavile občine na katerikoli stopnji projektne ideje, ki bo povezala lokalno skupnost in prispevala k blaženju podnebnih sprememb. Prednostna področja so pri tem oskrba z obnovljivimi viri energije, učinkovita raba energije, trajnostna mobilnost, trajnostna potrošnja in lokalno krožno gospodarstvo, oskrba s hrano in trajnostni turizem.

Program podpore bo oblikovan po meri vsake občine, njegov namen pa je opremiti občine z veščinami za trajnostno upravljanje z viri skupnosti in participativno vodenje procesov v občini.

Zaradi velikega potenciala za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, ki smo ga videli v prijavah občin, smo za sodelovanje v programu izbrali kar štiri občine. Program bomo tako predvidoma izvajali v naslednjih občinah:

  • Črna na Koroškem
  • Vipava
  •  Kočevje
  • Maribor

Štiri nove občine se bodo tako pridružile občinam Loški Potok, Hrastnik, Postojna in Kranj, kjer program podpore že poteka, medtem ko je v občinah Škofja Loka in Ptuj že zaključen.

Zdaj pospešeno pripravljamo podrobne programe sodelovanja in se veselimo skupnega dela v prihajajočih mesecih.

O dogajanju in naslednjih priložnostih vas bomo redno obveščali na naši spletni strani. Več informacij najdete tukaj.

Oglej si še ostale objave

13.07.20
Ko se vožnji z avtomobilom ne morete izogniti, upoštevajte …

Promet je v urbanih in drugih okoljih z velikimi gostotami prometa postal glavni onesnaževalec ozračja. Izjemno visoka odvisnost prometa od fosilnih goriv, ga uvršča med največje vire toplogrednih plinov, ki povzročajo podnebne spremembe. V letu 2018 je promet predstavljal kar 52,9 odstotkov emisij toplogrednih plinov. Gre za sektor z najhitreje rastočimi izpusti ogljikovega dioksida; z […]

12.04.24
Zbudi svojo hranozavest – številne aktivnosti ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane

Ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane, ki ga je Vlada RS na pobudo partnerjev projekta razglasila aprila lani, pobudniki tudi letos združujejo moči in pripravljajo številne aktivnosti, povezane s preprečevanjem odpadne hrane. V Lidlu Slovenija so med drugim skovali novo besedo – hranozavest, ki poudarja pomen ozaveščenega odnosa do hrane za manj zavržkov in uravnotežen življenjski slog. […]

24.11.20
Usposabljanje za koordinatorje skupnostnih projektov, ki bodo prispevali k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov

V Umanoteri in društvu Focus si želijo v lokalnih okoljih podpreti izvedbo projektov trajnostnega upravljanja z viri skupnosti, ki bodo prispevali k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov oz. blaženju podnebnih sprememb. S tem namenom v zimskem času 2020/21 pripravljajo usposabljanje za koordinatorje skupnostnih projektov. Usposabljanje bo praktično naravnano in namenjeno pripravi načrtov konkretnih skupnostnih projektov udeležencev usposabljanja. Usposabljanje pripravljajo […]

e-Novice in obvestila

Če želite tudi sami postati bolj okoljsko ozaveščeni se prijavite na naše e-novice, kjer bomo z vami vsak mesec delili nasvete na področju zmanjševanje svojega ogljičnega odtisa.
Projekt LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta. Za izražena mnenja in informacije na spletni strani odgovarja samo avtor (ali avtorji) in se zato ta ne morejo šteti za uradno stališče Evropske komisije.