Kako lahko moja mobilnost reši stvari?

Namesto smoga in hrupa veselje ter smeh na ulici

Kako lahko osebno pripomoremo k zmanjšanju škode, ki jo povzroča vožnja z avtomobilom? Rešitve so preproste in ne zahtevajo velikih naporov. Vozniki ravnamo pozitivno, kadarkoli upoštevamo tri osnovne napotke.

Spremeni svoje navade ter potuj sebi in okolju prijazneje.

1. Prestopi med brihtne potnike

 • Ne sodeluj v prometnih konicah – najbolj onesnažen zrak dihajo prav vozniki, ujeti v koloni.
 • Ne vozi se v tišini – v službo se pelji skupaj s sodelavci. Z družino organizirajte opravke tako, da lahko greste skupaj in se čim manjkrat peljete. Z drugimi starši se dogovorite za prevoz več otrok skupaj. 
 • Pozabi avto doma – parkiran avtomobil prihrani največ goriva in zmanjša onesnaževanje.
 • Pelji se z domišljijo – z javnimi prevoznimi sredstvi, kolesom ali peš vsakič, ko je to mogoče.

2. Prihrani denar in dihaj čistejši zrak

 • Vozi se manj – premisli o nujnosti vsake vožnje. Pri porabi enega samega litra dizelskega goriva namreč nastane kar 2,65 kilograma CO₂, pri porabi enega litra bencina pa 2,37 kilograma izpustov CO₂.
 • Uporabljaj noge in javni prevoz – vsako osmo potovanje v Sloveniji je krajše od kilometra, skoraj petino teh poti pa opravimo z osebnim avtomobilom.
 • Znižaj hitrost – s hitro vožnjo boš pridobil 10 minut na 100 kilometrov, v okolje pa spustil kar 80 odstotkov več CO₂.
 • Potuj manj obteženo – dodatnih 50 kilogramov namreč poveča porabo goriva za dva odstotka. Shranjuj prtljago na pameten način in jo namesto na streho zloži v avtomobil ter s tem zmanjšaj porabo goriva.
 • Vklapljaj klimo z glavo – prižgana klimatska naprava vpliva na do 12 odstotkov višjo porabo goriva. Pri veliki hitrosti imej okna zaprta, saj boš tako izboljšal učinkovitost vozila.

3. Potuj in se dobro počuti

 • Gibaj se – pusti avto doma in se na krajše poti odpravi s kolesom ali peš.
 • Veseli se – ne izgubljaj časa v prometu. Porabi ga rajši za družino, konjičke, šport ali zabavo.
 • Uživaj – denar, ki bi ga porabil za gorivo, nameni zdravju in izboljšanju svojega počutja.
 • Druži se – namesto v nakupovalno središče se z družino odpravite na izlet s kolesi ali vlakom.

Oglej si še ostale objave

02.12.20
Spletno izobraževanje o zelenem javnem naročanju – Splošni modul za javne naročnike I.

Vabimo vas na spletno izobraževanje na temo zelenega javnega naročanja. Izobraževanje bo potekalo po aplikaciji MS Teams (povezavo do dogodka bomo udeležencem poslali dan pred dogodkom). Udeležba je brezplačna, število mest je omejeno (40 na termin), zato je prijava na dogodek obvezna. Prijave sprejemamo do petka, 11. decembra 2020, preko prijavnega obrazca. Izobraževanje je eno od […]

05.02.24
Zuugle – iskalnik gorskih poti

Zuggle, iskalnik za gorske ture, dostopne z javnim prevozom, je od 4. septembra 2023 na voljo za brezplačno uporabo tudi v Sloveniji. Zuugle se od leta 2022 uporablja že v Avstriji in na Bavarskem. Sedaj tudi pri nas. Zuugle kombinira gorske ture, ki so objavljene na spletu, z voznimi redi avtobusnih in železniških prevoznikov in vam jih prikaže […]

18.05.21
Podnebni opomin, ki ga ne smemo preslišati: Na vroči strani Alp

Podnebni opomin, ki ga ne smemo preslišati: Na vroči strani Alp  »Nazorni prikaz posledic podnebnih sprememb v Sloveniji je opomin vsem nam,« so se strinjali govorci ob današnji otvoritvi Umanoterine razstave Na vroči strani Alp v Državnem svetu in ob tem poudarili, da nujnosti naslavljanja podnebne krize ne smemo spregledati niti kot družba niti kot […]

e-Novice in obvestila

Če želite tudi sami postati bolj okoljsko ozaveščeni se prijavite na naše e-novice, kjer bomo z vami vsak mesec delili nasvete na področju zmanjševanje svojega ogljičnega odtisa.
Projekt LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta. Za izražena mnenja in informacije na spletni strani odgovarja samo avtor (ali avtorji) in se zato ta ne morejo šteti za uradno stališče Evropske komisije.