Vodnik po trajnostni mobilnosti

Vodnik po trajnostni mobilnosti

Ministrstvo za infrastrukturoDirektorat za trajnostno mobilnost in prometno politiko od septembra 2019 izvaja projekt »Izobraževanje za trajnostno mobilnost«. V sklopu projekta so nastali dokumentarni filmi na temo trajnostne mobilnosti.

Jože Robežnik potuje po Sloveniji in raziskuje dobre prakse na področju trajnostne mobilnosti.

Na svoji poti srečuje strokovnjake in vsakodnevne uporabnike, ki mu predstavijo, kako se v praksi spopadajo z mobilnostjo. Promet velja za enega glavnih virov onesnaževanja zraka in negativnih podnebnih sprememb, zato se vedno več pozornosti posveča trajnostnim rešitvam, s katerimi bi mobilnost omogočali ob nižjih stroških, manjših stranskih učinkih in minimalni porabi naravnih virov. Sprememba naših potovalnih navad je namreč velikega pomena in temelji na izrabi potenciala hoje in kolesarjenja, prenovi javnega potniškega prometa ter optimizaciji oziroma umiritvi cestnega motornega prometa. Vodnik po trajnostni mobilnosti vsebuje štiri tematske oddaje in je nastal v sodelovanju Ministrstva za infrastrukturo Republike Slovenije, Zavoda Vozim, Urbanističnega inštituta Republike Slovenije in produkcije Invida.

Tematska oddaja HOJA raziskuje različne vidike tega najbolj univerzalnega in vsem dostopnega potovalnega načina.

Tematska oddaja KOLESARJENJE raziskuje pomen kolesarjenja v mestih in izven njih.

Tematska oddaja JAVNI POTNIŠKI PROMET raziskuje možnosti uporabe in povezovanja različnih oblik javnega prevoza.

Tematska oddaja GENERATORJI PROMETA raziskuje cilje vsakodnevnih poti – podjetja, šole, trgovske centre in načine opravljanja poti do njih.

Povezavo do vsebine lahko delite tudi na svojih kanalih. Celotni videi pa bodo predstavljeni v naslednjih tedni.

Filmi so nastali v sklopu projekta »Mehki ukrepi trajnostne mobilnosti«. Projekt je del Operativnega programa izvajanja Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020.

Logo-EKP-kohezijski-sklad-SLO_slogan.jpg

NAPOVEDUJEMO: Naslednji teden predstavimo kolesarjenje.

Avtor naslovne grafike: Invida 

Oglej si še ostale objave

19.12.21
Spletna usposabljanja “MedZEBinarji”

V projektu HAPPEN so na voljo spletna usposabljanja “MedZEBinarji” za celovito prenovo stavb v mediteranskem področju.Namenjena so inženirjem, arhitektom in drugim strokovnjakom s področja energetske prenove stavb.Vabljeni k ogledu!Prijava na on-line MedZEBinar: https://medzeb-happen.eu/join-our-medzebinars/Več informacij na povezavi: https://medzeb-happen.eu/latest-news/.

28.04.21
Kje po Škofji Loki bo vozil minibus?

Konec maja bosta po središču mesta Škofja Loka lahko začeli voziti dve električni vozili oziroma minibusa (kategorije N1: Grifo italijanskega proizvajalca Esagono Energia) za prevoz šestih potnic in potnikov.  Pred uvedbo novosti občina Škofja Loka ob podpori Focusa, društva za sonaraven razvoj, v duhu participativnega upravljanja pripravlja razpravo na temo ČASOVNO IN PROSTORSKO UMEŠČANJE MINIBUSA V […]

13.12.21
Strokovni posvet o izzivih in strateških usmeritvah sektorja ogrevanja in hlajenja v Sloveniji

V petek, 10. 12. 2021 med 9. in 11. uro, je potekal spletni strokovni posvet z razpravo o izzivih in strateških usmeritvah sektorja ogrevanja in hlajenja v Sloveniji. Področje ogrevanja in hlajenja v Sloveniji je bilo naslovljeno tudi v projektih LIFE Podnebna pot 2050 in LIFE Care4Climate, v okviru slednjega med drugim poteka priprava Strategije […]

e-Novice in obvestila

Če želite tudi sami postati bolj okoljsko ozaveščeni se prijavite na naše e-novice, kjer bomo z vami vsak mesec delili nasvete na področju zmanjševanje svojega ogljičnega odtisa.
Projekt LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta. Za izražena mnenja in informacije na spletni strani odgovarja samo avtor (ali avtorji) in se zato ta ne morejo šteti za uradno stališče Evropske komisije.