Znana sta prejemnika Znaka o kakovosti v graditeljstvu 2024

Gradbeni inštitut ZRMK je v ob robu sejma DOM podelil okoljski certifikat Znak kakovosti v graditeljstvu. Tokrat sta ga prejela podjetje MIK Celje za vgradnjo zunanjega stavbnega pohištva »MIK« z integriranim prezračevalnim sistemom »MIKrovent«in podjetje Gras za izvedbo konstrukcijskih ojačitev in sanacijo vlage na stavbah kulturne dediščine.

Znak kakovosti v graditeljstvu prejmejo le najboljši na svojem področju. Ocenjevalna komisija namreč oceni prijavljene proizvode in storitve ter poda predlog za podelitev znakov le tistim, ki izpolnjujejo visoke, strokovno pripravljene in mednarodno primerljive zahteve glede kakovosti. Obenem imajo prejemniki znaka tudi odločilni pomen za dobro delovanje stavbe, zadovoljnega uporabnika kot tudi za gospodarnost naložbe.

Prejemnik znaka oziroma okoljskega certifikata mora v postopku ocenjevanja pridobiti zadostno število točk v svoji kategoriji in ne sme za najboljšim zaostajati za več kot 10 odstotkov. S tem pridobi pravico do uporabe istoimenske blagovne znamke in tudi veliko odgovornost, saj bo moral stalno dokazovati, da sodi med najboljše na svojem področju.

Po 25-ih letih podeljevanja Znaka kakovosti v graditeljstvu ta stopa v novo obdobje in sledi novim usmeritvam gradnje in prenove z namenom razogljičenja stavbnega fonda do leta 2050. Nadgradnja novih kategorij poteka namreč v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE pod vodstvom Ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Na fotografiji od leve proti desni: Franci Pliberšek (MIK Celje), izr. prof. dr. Marjana Šijanec Zavrl, Luka Novak (Gras)

Avtor fotografije: Žiga Koren

Na fotografiji od leve proti desni: Franci Pliberšek (MIK Celje), izr. prof. dr. Marjana Šijanec Zavrl, Luka Novak (Gras)

Oglej si še ostale objave

10.05.23
Nacionalni izziv Polni zagona kolesarimo v službo

Začel se je nacionalni izziv, ki spodbuja ljudi, da se na pot v službo namesto z avtomobilom pripeljejo s kolesom. Nacionalna pobuda Polni zagona kolesarimo v službo spodbuja kolesarjenje na delo, namesto vsakodnevne vožnje z avtomobilom. Je izziv za posameznike, ki želijo spremeniti vsakodnevne potovalne navade, se zagnati v nov dan z manj stresa in več energije ter obenem bolj učinkovito […]

07.04.22
Jubilejni 60. sejem Dom

Na Gospodarskem razstavišču med 6. in 10. aprilom poteka jubilejni 60. sejem graditeljstva. Predstavilo se bo 250 podjetij iz 23 držav. V ospredju letošnjega sejma so rešitve, ki so okolju prijazne in energetsko varčne ter tako skupaj ustvarjajo udoben in varen dom. Obiskovalci si lahko ogledajo različne storitve in izdelke, sistemske rešitve in napredne tehnologije za dom, […]

11.03.21
5. nacionalna konferenca o trajnostni mobilnosti

Ministrstvo za infrastrukturo v torek, 16. marca, na spletu organizira že 5. konferenco o trajnostni mobilnosti. Na konferenci bodo predstavili aktivnosti Ministrstva za infrastrukturo na področju trajnostne mobilnosti: namen, cilj in vsebino Zakona o celostnem prometnem načrtovanju, projekt Trajnostna mobilnost vrtcih in šolah, kako do uspešnih celostnih prometnih strategij ter prenovljene smernice za pripravo občinskih […]

e-Novice in obvestila

Če želite tudi sami postati bolj okoljsko ozaveščeni se prijavite na naše e-novice, kjer bomo z vami vsak mesec delili nasvete na področju zmanjševanje svojega ogljičnega odtisa.
Projekt LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta. Za izražena mnenja in informacije na spletni strani odgovarja samo avtor (ali avtorji) in se zato ta ne morejo šteti za uradno stališče Evropske komisije.