...

Dijaki s prenovo lesenih izdelkov in ponovno uporabo lesa zelenijo prihodnost

Ljubljana, 7. marec 2024 – Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE v jeseni 2023 k sodelovanju povabilo dijake srednjih lesnih šole v Sloveniji k prenovi lesnih izdelkov in ponovni rabi lesa. V okviru promocijske aktivnosti so dijaki pripravi tri skupinske in pet individualnih projektov. Največji med njimi, leseni SPA iz 150 let starega lesa so razstavili tudi v okviru sejma DOM, ki se te dni odvija na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

»Dijake v srednjih lesnih šolah smo želeli pripraviti do tega, da bi ti že pred vstopom na trg delovne sile razmišljali o možnosti ponovne uporabe lesa ali nadgradnji obstoječih lesenih izdelkov in doseganju daljše življenjske dobe le-teh. Spodbuditi smo želeli projektno delo mladih, hkrati pa omogočiti posameznikom, da razvijejo in predstavijo svoje ustvarjalne ideje,« je ob tem povedala Janja Ribič iz Sektorja za okolje. »Spodbujali smo uporabno vrednost projektov in povezovanje šol z javnimi naročniki ter podjetji, ki so dijakom zagotovili surovino – odpaden ali odslužen les.« Nekateri so se odločili tudi za zbiranje lesa na ravni lokalne skupnosti.

K sodelovanju je Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo lani povabilo srednje šole v Sloveniji, ki imajo program obdelave lesa in v prvih dneh decembra k izvedbi povabilo dijake najbolj zanimivih treh skupinskih projektov in pet individualnih projektov. Dijaki so svoje ideje razvijali v medsebojnem sodelovanju z mentorji in profesorji. Rezultat so estetsko dovršeni izdelke z domišljeno uporabno vrednostjo, ki so primer dobre prakse tudi za uveljavljene mizarje, predvsem pa so navdih mladim mizarjem, kakšne možnosti ponovna uporaba ponuja. Ekipa Ministrstva za okolje, podnebje in energijo ter predstavniki Direktorata za lesarstvo iz Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport so si izdelke ogledali v tem tednu.

Projekti dijakov kot vzor in motivacija za mlade mizarje

Ministrstvo je k izvedbi individualnih projektov povabilo pet dijakov iz Srednje lesarske šole v Ljubljani. Benjamin Kmetič je izdelal dvižno mizo iz odsluženega parketa, Gal Ključevšek je kitaro predelal v klubsko mizo, Nik Godina je restavriral stojalo za vinski sod, Martin Novak je predelal staro kmečko skrinjo v klubsko mizico, Anton Martin Klavž pa je izdelal omarico iz lesa, ki je bil nekoč del skednja.

Dijaki so izvedli tudi tri skupinske projekte. Skupina dijakov 2. letnika Šolskega centra Krško – Sevnica iz programa Mizar SPI je tako iz odsluženih lepljenih plošč izdelala bobne imenovane kahoni. Mentor dijakov gospod Boštjan Čepin je povedal, da na šoli ogromno pozornosti namenjajo trajnostni rabi lesa: »Šele ko les da od sebe vso svojo vrednost, pride na vrsto kurjenje. Tudi šola deluje z lokalnimi mizarji, ki donirajo ostanke, s katerimi se dijaki učijo. Mladi mizarji namreč tako dobijo prepotrebno prakso in tehnološka znanja, ki jih morajo obvladati.« Z ostanki materialov, ki bi sicer šli v mlin, so izdelali kahone. Te so dijaki z mentorjem zasnovali na način, da so ustvarili praktično vrednost, izdelavo prilagodili tehnološkim zmogljivostim in pa dimenzijam ostankov, s katerimi so delali. »Poleg tega smo morali preučiti tudi mehanizem, ki deluje pri bobnu,« še pove Čepin in doda, da so se pri tem vsi neizmerno zabavali.

Srednji lesarski šoli v Ljubljani sta bila v izdelavo zaupana dva skupinska projekta – Matej Močnik in Luka Avbelj sta restavrirala stare cerkvene klopi, Nik Podbelsek in Sebastian Zajc pa sta iz 150 let starega lesa naredila manjšo SPA s savno, jacuzzijem in tušem. Mentor dijakov gospod Simon Avbreht je dejal, da so zadovoljni, da so lahko sodelovali na projektu: »Verjamem, da bo ta izkušnja motivacija za mnoge projekte, ki sledijo, predvsem pa me veseli, da je les tako dobili novo življenje.«

Leseni SPA razstavljen v okviru sejma DOM

Posebno pozornost že te dni dobiva leseni SPA, ki sta ga izdelala Nik Podbelsek in Sebastian Zajc, za kar sta potrebovala dober mesec dela. Dijaka sicer pravita, da je bilo delo naporno, vendar jima je bilo v užitek, saj ni šlo za proizvodno delo ampak za izdelke po meri, kjer je bil prav vsak del nekaj posebnega in zanimivega. Dijaki so SPA tudi že testirali in zagotavljajo, da brezhibno deluje. Do nedelje je na ogled na sejmu DOM, in sicer na zunanjem razstavnem prostoru.

Najboljša nagrada je publiciteta

Dijakom, ki so izvedli izbrane projekte, se obeta strokovna ekskurzija, na kateri bodo svoje poznavanje rabe lesa še poglobili, najbolj pa bodo seveda veseli medijske pozornosti, česar si njihova dela gotovo zaslužijo.

Oglej si še ostale objave

Novica
15/07/21

Predlogi prinašajo ukrepe, s katerimi bo mogoče velikopotezno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, kot to določa Evropski podnebni zakon. Med predlaganimi ukrepi so med drugim: Pri sistemu trgovanja z emisijami (ETS) […]

e-novice in obvestila

Če želite tudi sami postati bolj okoljsko ozaveščeni se prijavite na naše e-novice, kjer bomo z vami vsak mesec delili nasvete na področju zmanjševanje svojega ogljičnega odtisa.
Projekt LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta. Za izražena mnenja in informacije na spletni strani odgovarja samo avtor (ali avtorji) in se zato ta ne morejo šteti za uradno stališče Evropske komisije.