Dr. Martin Vodopivec: Mediteran je vroča točka podnebnih sprememb, severni Jadran pa se segreva še hitreje. Kakšne so posledice v našem morju? Meduze in sluzenje so le najbolj očitne. Dr. […]
V pripravi akcijskega načrta za opozarjanje na sušne, vročinske in požarne dogodke je Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) 5. marca v Hiši Evropske unije izvedla interaktivno delavnico. Namen delavnice je bil raziskati možnosti za zmanjšanje tveganj teh izrednih dogodkov.
V okviru projekta ‘Srednjeevropsko zavezništvo za izgradnjo odpornosti pred posledicami suše, vročinskih valov in požarov v naravnem okolju s pomočjo regionalnih napovedi vremena in podnebja’ (Clim4Cast), je eden izmed ciljev tudi skupni razvoj akcijskih načrtov za odziv na sušne, vročinske in požarne dogodke s sistemom zgodnjega opozarjanja.
Sodelovali so predstavniki iz 12 različnih inštitucij: Nacionalni inštitut za javno zdravje Razvojna agencija Sora, Gozdarski inštitut Slovenije, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Agencije Republike Slovenije za okolje, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Zavod za gozdove Slovenije, Limnos, Biotehniška fakulteta, Kmetijski inštitut Slovenije in Inštitut za vode Republike Slovenije.
Skupaj so preučili koncept odzivov na sušo, vročinske valove in gozdne požare, s poudarkom na fazah pripravljenosti, odziva, okrevanja in blaženja. Tak pristop bo omogočal, da se kot družba bolje pripravimo na tveganja, hitro ukrepamo, pospešimo okrevanje po dogodkih in se temeljito pripravimo na prihodnje izzive.
Razprava je prinesla dragocene vpoglede, ki bodo ARSO pomagali oblikovati pregled pristopov in strategij za upravljanje naravnih nesreč, hkrati pa so udeleženci predlagali nadgradnje začetnih predlogov.
Ključni poudarki razprave so bili naslednji:
Delavnico so organizirali v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije, Gozdarskim inštitutom ter Biotehniško fakulteto.
Dr. Martin Vodopivec: Mediteran je vroča točka podnebnih sprememb, severni Jadran pa se segreva še hitreje. Kakšne so posledice v našem morju? Meduze in sluzenje so le najbolj očitne. Dr. […]
Povprečno slovensko gospodinjstvo vsak teden zavrže nekaj več kot dva kilograma hrane, od tega skoraj kilogram še povsem užitne, je pokazala raziskava o nastajanju odpadne hrane in ravnanju z njo […]
Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE) je skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije (OZS), Agencijo RS za okolje (ARSO), Eko skladom, Zvezo potrošnikov Slovenije […]