Ste vedeli, da je vsak osmi prebivalec našega planeta lačen, vsak tretji pa trpi zaradi pomanjkanja hrane? Kljub temu na svetu zavržemo kar tretjino vse pridelane hrane. Zmanjševanje količine odložene odpadne hrane na odlagališčih tako neposredno prispeva k zmanjševanju emisij toplogrednih plinov, saj naj bi po podatkih EU odpadna hrana v Evropi povzročila 7 % vseh emisij toplogrednih plinov.
Odpadna hrana je sporna tako iz etičnega, družbenega, gospodarskega vidika kot tudi z vidika prekomerne porabe naravnih virov, kot so zemlja, voda in energija. Škodljivo vpliva na okolje zaradi prekomerne uporabe fitofarmacevtskih sredstev (to so pesticidi, herbicidi in fungicidi), nenazadnje pa, ko zavržemo užitno hrano, s tem izničimo tudi delo, čas in energijo, ki so bili vloženi v predelavo in pripravo.
V Sloveniji je bilo v letu 2023 zavrženih 164.803 ton hrane, kar predstavlja devet odstotkov več odpadne hrane kot leto prej. Povečanje lahko pripišemo predvsem večji količini odpadne hrane v dejavnosti proizvodnje hrane, kjer se je količina odpadkov zaradi zavržene hrane, neprimerne za uživanje ali predelavo, podvojila. V trgovini z živili je nastalo odpadne hrane več za sedem odstotkov, v gospodinjstvih pa za dva odstotka. Povprečen Slovenec je lani zavrgel 78 kg hrane. Največji delež odpadne hrane še vedno izhaja iz gospodinjstev (44 odstotkov), sledijo gostinstvo in strežba hrane (34 odstotkov), proizvodnja hrane (13 odstotkov) ter trgovina z živili (devet odstotkov). Po ocenah
Statističnega urada Republike Slovenije je delež užitnega dela odpadne hrane v letu 2023 znašal 37 odstotkov oziroma za tri odstotne točke manj kot leto prej.