...

Spoštujmo hrano, spoštujemo planet: Posvet ob Slovenskem dnevu brez zavržene hrane

V četrtek, 24. aprila 2025, bomo petič obeleževali slovenski dan brez zavržene hrane. Ob tej priložnosti vas vabimo na posvet »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«, ki bo v četrtek, 24. aprila, med 9.00 in 16.00, v Centru Rog, Trubarjeva cesta 72, Ljubljana.

Posvet je namenjen vsem deležnikom v verigi preskrbe s hrano oziroma vsakomur, ki ga zanima izziv, kako zmanjšati izgube hrane in odpadno hrano, izboljšati odnos do hrane in spremeniti navade. 

Plakat dogodka

Dogodek, ki ga organiziramo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za okolje, prostor in energijo ter Ekologi brez meja, se bo vsebinsko navezoval na upravljanje s presežki in donirano hrano, predstavljeni bodo rezultati in smernice projekta Krožnik 12.3 za manj odpadne in več trajnostne hrane v restavracijah, razglašeni pa bodo tudi zmagovalci natečaja Stran pa ne bomo metal’!

Udeležba na posvetu je brezplačna, vsi udeleženci pa se bodo potegovali za udeležbo na kuharskih delavnicah “Načrtujmo obroke, kuhajmo brez odpadkov” na Akademiji Jezeršek v Cerkljah na Gorenjskem. Zaradi omejenega števila sedežev je obvezna prijava najpozneje do 22. 4. 2024 na tej povezavi.

Program posveta

Uvodni pozdravi

ČASVSEBINAGOVORNIKI
9:00 – 9:05Uvodni pozdrav
9:05 – 9:20Uvodni pogovor z organizatorjiErvin Kosi, državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Katja Sreš, Ekologi brez meja

Sklop 1: Dobre prakse doniranja presežkov hrane

9:30 – 9:50Modeli prerazporejanja presežkov hrane v madžarski banki hraneBalzs Cseh, predsednik madžarskega združenja bank hrane in višji svetovalec za razvoj mreže pri Evropski zvezi bank hrane
9:50 – 10:10Doniranje hrane: Ključne zahteve za varno in enostavno posredovanjeLena Gasparič Zver, Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin 
10:10 – 10:40Kako je urejeno prerazporejanje hrane v Sloveniji  Tadeja Kvas Majer, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
10:40 – 11:20Omizje – Izkušnje z doniranjem in prerazporejanjem Saša Vidmar, Lidl Slovenija
Zdene Podlesnik, Zveza Lions klubov
Darko Bračun, Slovenska karitas
Cvetka Tomin, Rdeči križ Slovenije
11:20 – 11:50Podelitev priznanj donatorjem in posrednikom pri prerazporejanju donirane hraneAna Le Marechal Kolar, generalna direktorica za hrano in ribištvo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
12:00 – 13:00Odmor s pogostitvijo

Sklop 2: Odpadna hrana v restavracijah

13:15 – 13:30Predstavitev rezultatov projekta Krožnik 12.3Katja Sreš, Ekologi brez meja
13:30 – 13:45Učinki uvajanja ukrepov za manj odpadne in več trajnostne hrane v restavracijahDada Jerovšek, Kaval Group
13:45 – 14:15Kaj se dogaja na področju odpadkov v turizmu? Marina Ferfolja, Slovenska turistična organizacija
Emil Juvan, UP Fakulteta za turistične študije – Turistica
restavracija aConzinha, Portugalska
14:15 – 15:00Omizje – Zakuhajmo boljši jutriLuka Jezeršek, Jezeršek gostinstvo
Uroš Štefelin, Hiša Linhart
TBA

Sklop 3: Preprečevanje odpadne hrane doma

15:00 – 15:15Razglasitev zmagovalcev nagradnega natečaja Stran pa ne bomo metal’! Gregor Cerar, Ekošola
Darja Meglič, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo
15:15 – 15:30Video na temo Sortirne analize bioloških odpadkov!
Predstavitev kuhinjskih dnevnikov odpadne hrane
Darja Meglič, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo 
15:30 – 15:45Nagradni žreb za kuharsko delavnico Načrtujmo obroke in kuhajmo brez odpadkov
16.00ZAKLJUČEK

Udeležite se dogodka na trajnosten način

Dogodek bo potekal v Centru Rog, Trubarjeva 72, 1000 Ljubljana. Obiskovalcem priporočamo, da se do lokacije odpravijo na čim bolj trajnosten način. Za tiste, ki prihajajo iz bližine, je najboljša izbira prihod peš ali s kolesom. V bližini Centra Rog so na voljo postaje mestnega sistema izposoje koles Bicikelj (najbližji sta postaji Ambrožev trg in Ilirska ulica) ter več stojal za lastna kolesa.

Center Rog je dobro povezan tudi z javnim prevozom. Najbližje avtobusno postajališče je na Ambroževem trgu, do katerega vozijo linije LPP 2, 5, 13 in 20.

Za obiskovalce, ki prihajajo iz drugih krajev, priporočamo prihod z vlakom do železniške postaje Ljubljana, od koder je Center Rog dosegljiv v 15 minutah hoje ali nekaj minut vožnje s kolesom, skirojem ali avtobusom.

V primeru prihoda z osebnim avtomobilom svetujemo sopotništvo (npr. Prevoz.org) in uporabo sistema Park & Ride (npr. Dolgi most, Stožice ali Barje) in nadaljevanje poti z mestnim prometom ali kolesom.

Na dogodku bo poskrbljeno tudi za trajnostno pogostitev. V duhu dogodka in z namenom preprečevanja nastajanje odpadne hrane so morebitne pravočasne odjave od dogodka obvezne na info@ocistimo.si ali 040 255 433.

Oglej si še ostale objave

e-mesečnik in obvestila

Če želite tudi sami postati bolj okoljsko ozaveščeni, se prijavite na naše e-mesečnik, kjer bomo z vami vsak mesec delili nasvete na področju zmanjševanje svojega ogljičnega odtisa.
Projekt LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta. Za izražena mnenja in informacije na spletni strani odgovarja samo avtor (ali avtorji) in se zato ta ne morejo šteti za uradno stališče Evropske komisije.

Planet potrebuje vašo pomoč!

Preizkusite svoje znanje o enem največji izzivov našega časa - odpadni hrani. Odgovorite na 10 vprašanj in odkrijte načine, kako prispevati svoj košček v mozaiku za odgovorno ravnanje s hrano in zmanjšanje ogljičnega odtisa.