...

Trajnostna
mobilnost

Slovenska platforma za trajnostno mobilnost je podporni servis slovenskim mestom, občinam, regijam ter ustanovam, ki so se vprašanj mobilnosti odločili lotevati celostno in dolgoročno.

Vas tema trajnostna mobilnost prav posebej zanima? Zaupajte nam svoj
e-naslov in se naročite na naše mesečne novice.

Vsako dejanje šteje!

Naš planet je na svoji najpomembnejši misiji. Bremenijo ga izpusti toplogrednih plinov, ki povzročajo podnebne spremembe. Na poti v brezogljično prihodnost mu lahko pomaga prav vsakdo izmed nas. Kajti sprememba naših navad lahko spremeni podnebje na bolje. Zato odigraj glavno vlogo, izberi svoje dejanje in ga spremeni v trajnostno navado.
DELI
Mobilnost
Razdalje do 2 km opravim peš, do 5 km kolesarim, grem z rolko ali skirojem. Z električnim skirojem ali kolesom lahko enostavno prevozim razdalje tudi do 10 km.
DELI
Mobilnost
Odgovorne vzpodbujam k skrbi za infrastrukturo, ki podpira trajnostno mobilnost (kolesarnice, polnilnice za električna vozila, garderobni prostori s tuši).
voznica, ki prevzema ključe avtomobila
DELI
Mobilnost, Naslovne kartice
Namesto nakupa avtomobila se raje odločim za najem ali delitev vozil.
DELI
Mobilnost
Razmislim o opremi, ki jo potrebujem, da bodo aktivne poti enostavne ne glede na razmere (udobni čevlji, jakna, nahrbtnik ali denimo košara za kolo).
DELI
Mobilnost
Ob načrtovanju rednih prostočasnih aktivnosti sebe in aktivnosti otrok, izberem tiste, ki so blizu. Tako lahko pot do njih prehodimo ali prekolesarimo.
DELI
Mobilnost
Za pot v službo z avtom se dogovorim za sopotnike in tako zmanjšam promet.
DELI
Mobilnost
S sodelavci organiziram izziv prehojenih ali prekolesarjenih kilometrov v službo. Skupaj določimo nagrade za zmagovalce in kazni za poražence.
DELI
Mobilnost
Otroku omogočim, da vsaj del poti do šole opravi peš, tudi če je to le nekaj ulic.
bel avtobus na turkiznem ozadju
DELI
Mobilnost, Naslovne kartice
Živim čim bolj brez avtomobila. Pešačim, kolesarim, uporabljam javni potniški prevoz.
DELI
Mobilnost
Vsaj del poti do šole, službe ali popoldanskih opravkom opravim peš.

Slovenska platforma za trajnostno mobilnost

Slovenska platforma za trajnostno mobilnost je podporni servis slovenskim mestom, občinam, regijam ter ustanovam, ki so se vprašanj mobilnosti odločili lotevati celostno in dolgoročno. Platforma se razvija v okviru projekta LIFE IP CARE 4 CLIMATE pod okriljem Ministrstva za okolje, podnebje in energijo. Več informacij je na voljo na www.sptm.si .

Praksa

Predstavitev dobrih praks dokazuje, da lahko načela trajnostne mobilnost učinkovito spravimo v resničnost.

Gradiva

Sodobna gradiva na temo trajnostne mobilnosti.

Priložnosti

Preverite vse odprte razpise.
Vsakodnevno ustvarjamo veliko dobrih in pozitivnih zgodb, ki uspešno pomagajo krotiti podnebne spremembe. Naj nas motivirajo in naj nam bodo kot družbi v navdih, da lahko skupaj poskrbimo za lepši jutri.
Novica
28/06/24

Vsako leto, 22. septembra, na tisoče mest v Evropi in širše, zapre svoje ulice za motoriziran promet in jih odpre za pešce, kolesarje in druge dejavnosti. Prav nič nas ne […]

Preverite dogodke, ki se odvijajo v povezavi s podnebnimi spremembami. Sodelujte v iniciativah in akcijah, ki prispevajo k bolj zeleni in trajnostni prihodnosti. Pridružite se nam in postanite del rešitve.
Dogodek
03/06/2024 12:00 dop

Kje: Center Rog, Ljubljana | Kdaj 3. junij 2024 od 9.00 do 16.00 Osrednja tema letošnje kolesarske konference bo pomen kolesarjenja kot oblike dnevne mobilnosti. Ljubljana, mesto z največjim deležem pritoka dnevnih […]

Dogodek
20/05/2024 12:00 dop
- 24/05/2024 12:00 dop

Ob tej priložnosti bi vas želeli obvestiti, da bo v dijaškem domu SGLZŠ Postojna postavljena tudi razstava Umanotere Na vroči strani Alp, ki orisuje posledice podnebnih sprememb, ki jih bomo […]

O projektu

Glavni namen platforme je, da služi kot osrednje orodje za razširjanje vsebin trajnostne mobilnosti do ključnih deležnikov, vključenih v načrtovanje, odločanje in izvajanje nalog s področja trajnostne mobilnosti in je vir informacij na enem mestu.

Na platformi www.sptm.si bodo objavljeni nacionalni dokumenti, tj. zakonodaja, smernice, navodila, programi, akcijski načrti, priročniki, itd., za različna področja trajnostne mobilnosti - kolesarjenje, hoja, vozlišče P+R, celostno prometno načrtovanje, upravljanje mestne logistike, upravljanje prometa, javni potniški promet, alternativni viri energije in druge teme s področja.