V četrtek, 24. aprila 2025, bomo petič obeleževali slovenski dan brez zavržene hrane. Ob tej priložnosti vas vabimo na posvet »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«, ki bo v četrtek, 24. aprila, med 9.00 […]
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji vas v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter projektom LIFE IP CARE4CLIMATE v okviru Ministrstva za okolje, podnebje in energijo vljudno vabi na dogodek Odpadki v kuhinji? Ne, hvala!, ki bo potekal pod okriljem serije dogodkov Odkrivaj EU in evropskega tedna zmanjševanja odpadkov.
V sklopu večera bomo gostili vsestranskega in priljubljenega kuharja Primoža Dolničarja. Pogovor bo zagotovo začinil Primožev štirinajstletni sin Gaber, s katerim v oddaji Okusi dveh generacij združujeta tradicionalne slovenske recepte in sodobne tehnike kuhanja. Spoznali boste različne trike in nasvete za skrbno ravnanje s hrano pri kuhanju kot tudi shranjevanju, predvsem pa, kako brez odpadkov ustvariti slastne in uravnotežene obroke.
Morda ste se vedno spraševali: “Kaj lahko naredim s starim kruhom? Kako uporabim zeleni del korenja? Ali pa – zakaj mi palačinke vedno spodletijo?” Na ta in številna druga vprašanja bo odgovoril kuharski mojster Primož Dolničar, zato ne zamudite priložnosti, da mu vprašanje zastavite tudi vi. Moderatorka pogovora bo Klara Eva Kukovičič.
Predstavili bomo tudi projekt Dnevnik odpadne hrane, ki nastaja v sklopu pobude LIFE IP CARE4CLIMATE ter video zgodbo Spoštuj hrano, spoštuj planet – zavrzi manj, ki so jo ustvarili na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer se zavzemajo, da bi v celotni verigi preskrbe s hrano ustvarili manj odpadne hrane.
Dogodek bomo popestrili z EKO kvizom o odpadni hrani, pravilni odgovori pa vam bodo prinesli praktične nagrade! Prav tako bomo v praksi videli, kaj lahko v vsaki kuhinji pripravimo iz presežkov hrane oz. delov rastlin, ki jih običajno zavržemo.
Vstop na dogodek je prost, obvezno pa se morate nanj prijaviti preko spletne prijavnice. Število mest je omejeno. Za več informacij smo na voljo na info@hisaeu.si.
Evropski teden zmanjševanja odpadkov poteka vsako leto med 18. in 26. novembrom in je največji okoljevarstveni projekt v EU, osredotočen na ozaveščanje o zmanjšanju količine odpadkov. Ne zamudite priložnosti za učenje in sodelovanje!
V četrtek, 24. aprila 2025, bomo petič obeleževali slovenski dan brez zavržene hrane. Ob tej priložnosti vas vabimo na posvet »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«, ki bo v četrtek, 24. aprila, med 9.00 […]
Ob letošnjem svetovnem dnevu Zemlje, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo in Gozdarski inštitut Slovenije v sodelovanju s Knjižnico Domžale vabita na Podnebno kavarno. Ob prigrizku se bomo pogovarjali o […]
Gozdarski inštitut Slovenije v okviru projekta LIFE IP Care4Climate v sredo, 16. aprila 2025, organizira delavnico o poslovnih priložnosti, ki jih ponujata certificiranje in digitalizacija v gozdarskem sektorju. Lokacija: Velika dvorana, […]