...

Znani so zmagovalci nagradnega natečaja za šole »Stran pa ne bomo metal’!«

V nagradnem natečaju, ki ga je od novembra 2024 do marca 2025 izvajalo Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE v sodelovanju z Ekošolo, je sodelovalo skoraj 30 šol s skupno 118 različnimi izdelki. Prvo mesto so osvojili šolarji III. triade OŠ Rodice in šolarji II. triade OŠ Šturje Ajdovščina.

Avtorji izdelka na fotografiji so zmagovalci v kategoriji II. triade OŠ Šturje Ajdovščina.

Odpadna hrana je tretji največji povzročitelj emisij toplogrednih plinov in pomeni resen okoljski problem. Zaradi odpadne hrane izgubljamo dragocene vire, vključno z gnojili, delovno silo in energijo, ki jih v enaki meri zavržemo, ko hrana konča med odpadki. Kar 30 odstotkov pridelane hrane se namreč vsako leto znajde v smeteh, kar predstavlja znatno izgubo na področju prehranske varnosti in trajnostnega razvoja.

O natečaju

Šolarji so v okviru nagradnega natečaja Stran pa ne bomo metal’! iskali načine za zmanjšanje količin odpadne hrane v šoli, doma in pri sorodnikih. Namen natečaja je bil spodbuditi mlade k zavedanju o okoljskih in podnebnih posledicah odpadne hrane ter jih motivirati k iskanju inovativnih rešitev za zmanjšanje odpadne hrane.

Sodelujoči učenci so ocenili, koliko hrane se zavrže po vsakem obroku v šoli ali doma. Ugotavljali so, katera živila se najpogosteje zavržejo in raziskali razloge za nastajanje odpadne hrane. Pri tem so si lahko pomagali z merilnimi listi ali anketirali sošolce o njihovih prehranjevalnih navadah. Nato so oblikovali dejavnosti in pripravili praktične nasvete za zmanjšanje količine odpadne hrane. V sklopu komunikacijske kampanje so zasnovali vizualne oglase – bodisi v obliki plakata bodisi kratkega videa – s katerimi so spodbudili vrstnike in sorodnike k odgovornemu ravnanju s hrano. Spodbudili smo jih tudi, da naj uporabijo pregovore in modrosti starih staršev o hrani, morda celo v narečju domačega kraja.

Nagrajence so v dveh kategorijah, med šolarji II. in III. triade, razglasili na osrednjem dogodku ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane, ki je potekal 24. aprila 2025 v Centru Rog v Ljubljani.

Nagrajenci II. triade

(1. mesto) OŠ Šturje Ajdovščina: »Da lažje kosilo zmažem, pet prstov si pokažem«

Avtorji izdelka na fotografiji so zmagovalci v kategoriji II. triade OŠ Šturje Ajdovščina.

Učenci so z raziskovalnim pristopom pristopili k problematiki odpadne hrane – tehtali so odpadno hrano in med vrstniki izvedli anketo o tem, katera živila najpogosteje končajo med odpadki, zakaj do tega prihaja ter kaj bi lahko storili za izboljšanje. Na podlagi zbranih podatkov so pripravili oglas in plakate, s katerimi želijo spodbuditi razmislek in ozavestiti sošolce, da lahko prav vsak prispeva k zmanjšanju količine odpadne hrane. Njihovo glavno sporočilo je podano na preprost in učinkovit način: pri obroku si pokaži pet prstov – preberi, kaj je na meniju; premisli, koliko si lačen; povej, koliko boš pojedel; pojej in »postreži« krožnik.

Pripravili so tudi videoposnetek, ki si ga lahko ogledate na spodnji povezavi.

Videoposnetek so pripravili zmagovalci natečaja v kategoriji II. triade OŠ Šturje Ajdovščina.

(2. mesto) OŠ Brinje Grosuplje: »Skupaj za manj odpadne hrane«

Avtorji izdelka na fotografiji so drugo uvrščeni v kategoriji II. triade OŠ Brinje Grosuplje.

Učenci so februarja spremljali količino odpadne hrane pri šolski malici in kosilu ter ugotovili, da najpogosteje zavržejo kruh s semeni, kefir, pinjenec, kakav in jabolčni burek. Na podlagi opažanj so predlagali zamenjave živil, ki bi pripomogle k zmanjšanju količine odpadne hrane. Svoja sporočila so oblikovali v plakate in predstavitev, ki bo spodbujala sošolce k bolj odgovornemu ravnanju s hrano. Ideje in slogane bodo predstavili tudi v novem šolskem eko kotičku. Ena izmed predlaganih pobud je bilo tudi tekmovanje med razredi – zmaga tisti, ki zavrže najmanj hrane. Njihovo sporočilo: Manj odpadkov – več prihodnosti!

(3. mesto) OŠ Lovrenc na Pohorju: Intervjuji in plakati za ozaveščanje

Avtorji izdelka na fotografiji so tretje uvrščeni v kategoriji II. triade OŠ Lovrenc na Pohorju.

Učenci šestih razredov so doma opravili intervjuje z družinskimi člani o ravnanju s hrano ter pripravili povzetke ugotovitev. Na podlagi zbranih informacij so izdelali plakate za ozaveščanje o zmanjševanju zavržene hrane – tudi v obliki hamburgerja – ki so razstavljeni po šoli: pri glavnih vhodih, na hodnikih in v jedilnici.

(3. mesto) OŠ Gustava Šiliha Laporje: »V boju proti odpadni hrani«

Videoposnetek so pripravili tretje uvrščeni v kategoriji II. triade OŠ Gustava Šiliha Laporje.

Otroci so v svojem video prispevku izpostavili, koliko hrane zavržemo – v EU bi količina odpadne hrane z višino dosegla Mount Everest. Učenci 3. in 4. razredov so raziskovali, katero hrano najpogosteje zavržejo, in ugotovili, da je to predvsem zelenjava, saj mnogi ne marajo zelenjavnih juh. Da bi zmanjšali količino odpadne hrane, so pripravili okusen recept za krompirjeve svaljke in ustvarili rap z nasveti za manj odpadne hrane.

Nagrajenci III. triade

(1. mesto) OŠ Rodica: »Raziskava in plakati«

Avtorji izdelka na fotografiji so zmagovalci v kategoriji III. triade OŠ Rodica.

Šola je k projektu pristopila celostno, z namenom zmanjšati količino odpadne hrane. Osredotočili so se na ločevanje ostankov hrane v biološke odpadke, ozaveščanje učencev prek plakatov, videoposnetkov in razrednih ur, uporabo ostankov pri naslednjih obrokih in  spodbujanje odgovornega odnosa do hrane. Po šoli so razobesili plakate, učiteljice v podaljšanem bivanju pa učence spodbujajo k manjšim porcijam in praznim krožnikom. V februarju in marcu so beležili količino odpadne hrane ter kasneje ponovili meritve z enakim jedilnikom. Na podlagi ugotovitev so učenci podali številne predloge za izboljšave, ki bodo pripomogli k bolj odgovornemu ravnanju s hrano.

(2. mesto) OŠ Škofljica: »Ozaveščanje sošolcev in konkretni nasveti«

Avtorji izdelka na fotografiji so drugo uvrščeni v kategoriji III. triade OŠ Škofljica.

Otroci so z različnimi ustvarjalnimi pristopi ozaveščali svoje sošolce o problematiki odpadne hrane – pripravili so plakate, videe in stripe, v katerih so prikazali, kaj lahko naredimo z ostanki hrane. Izpostavili so, koliko hrane zavržemo v Sloveniji, in ugotovili, katera živila najpogosteje pristanejo med odpadki. Poudarili so, da je odpadna hrana tretji največji onesnaževalec okolja, raziskali vzroke za njen nastanek in spremljali, katera živila se na njihovi šoli največ zavržejo. Podali so konkretne nasvete, kako lahko vsak posameznik ukrepa – tako pri ravnanju z ostanki kot tudi s pokvarjeno hrano. Njihovo sporočilo je jasno: Vsak izmed nas ima moč, da prispeva k zmanjševanju količine odpadne hrane. Manj odpadne hrane, več spoštovanja do narave.

Pripravili so tudi videoposnetek, ki si ga lahko ogledate na spodnji povezavi.

Videoposnetek so pripravili drugo uvrščeni v kategoriji III. triade OŠ Škofljica.

(3. mesto) OŠ Olge Meglič: »Planet kliče na pomoč«

Videoposnetek so pripravili drugo uvrščeni v kategoriji III. triade OŠ Olge Meglič.

Učenci so v svojem prispevku izpostavili resnost problema odpadne hrane po vsem svetu in opozorili, da planet zaradi tega dobesedno kliče na pomoč. Poudarili so, da z odpadno hrano zapravljamo tudi vodo, energijo in dodatno obremenjujemo okolje. Predstavili so številne ideje, kaj narediti s hrano, ki ostane – med drugim so prikazali, kako lahko iz ostankov sadja in jogurta pripravimo okusen smuti. Svoj prispevek so zaključili z močnim sporočilom: Kdor hrano spoštuje, svet rešuje.

(3. mesto) OŠ Križe: »Tematski kotiček in video oglas«

Videoposnetek so pripravili tretje uvrščeni v kategoriji III. triade OŠ Križe.

Na šoli so analizirali količino odpadne hrane skozi šolsko leto in ugotovili, da so največ hrane zavrgli na začetku leta, najmanj pa februarja. Najpogosteje so med odpadki pristale jedi na žlico, krompir in njoki. Rezultate so predstavili v tematskem kotičku v šolski jedilnici, o temi pa so poglobljeno razpravljali tudi pri pouku gospodinjstva. V okviru natečaja za najboljši oglas na temo odpadne hrane so ustvarili domiseln oglas, v katerega so vključili modrosti starih staršev, dobre prakse in plesalce breakdance. S tem so učinkovito nagovorili tako učence kot širšo skupnost.

Oglej si še ostale objave

e-mesečnik in obvestila

Če želite tudi sami postati bolj okoljsko ozaveščeni, se prijavite na naše e-mesečnik, kjer bomo z vami vsak mesec delili nasvete na področju zmanjševanje svojega ogljičnega odtisa.
Projekt LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta. Za izražena mnenja in informacije na spletni strani odgovarja samo avtor (ali avtorji) in se zato ta ne morejo šteti za uradno stališče Evropske komisije.

Planet potrebuje vašo pomoč!

Preizkusite svoje znanje o enem največji izzivov našega časa - odpadni hrani. Odgovorite na 10 vprašanj in odkrijte načine, kako prispevati svoj košček v mozaiku za odgovorno ravnanje s hrano in zmanjšanje ogljičnega odtisa.