V okviru Tedna za podnebje je na Fakulteti za družbene vede potekal Podnebni dialog – 2045 je pred vrati, ki ga je organiziralo Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE). […]
Andreja Ramšak je s svojo ekipo nedavno zaključila raziskavo o vplivih okoljskega stresa na pridelavo školjk. Rezultati so zelo skrb vzbujajoči.
Dr. Andreja Ramšak je raziskovalka na Morski biološki postaji Piran, biologinja, ki se ukvarja pretežno z genskimi markerji. Ravno takrat, ko smo ob iskanju pričevalcev poslali prošnjo na postajo, je z ekipo zaključevala raziskavo školjk. Da, tistih, ki jih najpogosteje vidimo v buzari in na krožniku – velikih klapavic s številnimi domačimi imeni (pedoč, pidoč, pijoč, ušenaka, uš, klapunica, mušula). Te temno vijolične školjke pa imajo še posebno mesto v slovenski novejši zgodovini tudi zaradi filma Poletje v školjki. Žal biologinjine in raziskave mnogih drugih strokovnjakov za morsko biologijo kažejo, da bodo slavna školjčišča velikih klapavic kmalu preteklost. Ostal bo le še film.
Spremenjeno podnebje vpliva na temperaturo morja in posledično tudi na školjkarstvo. “V tem mesecu se končuje triletni projekt, ki ga financirata ministrstvo za kmetijstvo in Aris, in v tem projektu smo se osredotočili na fiziološko stanje školjk, v glavnem zaradi posledic podnebnih sprememb, se pravi toplejšega morja, delno pa tudi mikroplastike,” uvodoma pove znanstvenica. Tudi zanjo njeno delo ni le služba, temveč poslanstvo, ki ima v primeru tega raziskovalnega objekta, školjk, še zelo neposredno dimenzijo – usode ljudi, ki so od gojenja školjk odvisni. Skupnost školjkarjev v slovenskem morju se morda zdi res majhna, a je izjemno pomemben del življenja z morjem.
Več o njenem pričevanju in posledicah podnebnih sprememb si preberite na spletni strani Večer.
V okviru Tedna za podnebje je na Fakulteti za družbene vede potekal Podnebni dialog – 2045 je pred vrati, ki ga je organiziralo Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE). […]
Dr. Martin Vodopivec: Mediteran je vroča točka podnebnih sprememb, severni Jadran pa se segreva še hitreje. Kakšne so posledice v našem morju? Meduze in sluzenje so le najbolj očitne. Dr. […]
Povprečno slovensko gospodinjstvo vsak teden zavrže nekaj več kot dva kilograma hrane, od tega skoraj kilogram še povsem užitne, je pokazala raziskava o nastajanju odpadne hrane in ravnanju z njo […]