...

Podnebna kavarna – trajnostna mobilnost v praksi

Podnebna kavarna vsebino predstavi tako, da se poda vsakemu kraju. Tja, kamor je povabljena. Zaradi prilagodljive zasnove se vsebinsko odlično poda v knjižnice, kulturne domove ali različna preddverja.

Skozi sproščeno toplino kavarniškega druženja seznanjamo širše občinstvo o podnebnih spremembah, organiziramo predavanja in razprave, omogočimo spoznavanje strokovnjakov različnih področij ter odgovarjamo na vprašanja, ki se porajajo na področju podnebne problematike.

Predavali in z občinstvom bodo razpravljali strokovno podkovani predavatelji s področij trajnostna mobilnost, nizkoogljična družba, trajnostna gradnja in učinkovita raba energije v stavbah in podjetjih, zeleno javno naročanje, odpadna hrana ter raba zemljišč, sprememba rabe zemljišč in gozdarstvo.

Na prvi podnebni kavarni se bomo družili že 19. septembra 2022 na ploščadi pred Hišo Evropske unije v Ljubljani. Tokrat bomo govorili trajnostni mobilnosti, temi, ki zaznamuje vsak september, ko že tradicionalno poteka evropski teden mobilnosti.

Trajnostna mobilnost je izraz, s katerim se vse pogosteje srečujemo. Na podnebni kavarni bomo razpravljali o tem, kako jo izvajamo vsakdanjem življenju in kako lahko tako dnevna kot tudi sezonska potovanja naredimo planetu čim bolj prijazna.

V pogovoru, ki se bo začel ob 13.30, bodo sodelovali: dr. Jerneja Jug Jerše, vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, Aidan Cerar z IPOP – Inštituta za politike prostora in redni uporabnik javnega potniškega prometa iz srednješolskih vrst.

Prisotni se bodo lahko preizkusili v znanju na podnebnem kolesu sreče, spoznali Trajnikove, se sprehodili po razstavi 20 let Evropskega tedna mobilnosti, ki jo je pripravilo Ministrstvo za infrastrukturo ter se okrepčali s kavo in prigrizkom.

Spremljevalni program podnebne kavarne bo zaznamovala tudi popravljalnica koles. Ta bo potekala pod strokovnim mojstrskim vodstvom centra ponovne uporabe Depo Vrhnika. Mojster bo udeležencem in mimoidočim (ob predhodnji prijavi) brezplačno med 12. in 18. uro nudil preobrazbo koles in napolnjene zračnice.

Povabite podnebno kavarno v svoj kraj in poiščite navdih za dejanja v smeri spremembe vsakdanjih navad v bolj trajnostne ter prispevajte k blaženju podnebnih sprememb. Pišite nam na info@care4climate.si.

Imamo #samo1planet.

Oglej si še ostale objave

e-novice in obvestila

Če želite tudi sami postati bolj okoljsko ozaveščeni se prijavite na naše e-novice, kjer bomo z vami vsak mesec delili nasvete na področju zmanjševanje svojega ogljičnega odtisa.
Projekt LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta. Za izražena mnenja in informacije na spletni strani odgovarja samo avtor (ali avtorji) in se zato ta ne morejo šteti za uradno stališče Evropske komisije.