Prilagajanje gradnje in prenove stavb podnebnim spremembam

Sreda, 17. april 2024 | 9:00-12:00

Hibridno – Sejem MEGRA, Pomurski sejem v Gornji Radgoni, dvorana 2 in v e-obliki preko ZOOM-a

Na dogodku bodo orisane politike, zaveze in ukrepi za zeleni prehod – od povečanja odpornosti stavb do izboljšanja njihove energijske učinkovitosti, rabe obnovljivih virov energije (OVE) in uvajanja krožnosti. Pojasnjena bo zakonodaja s stališča pridobitve upravnih dovoljenj pri posegih v prostor, prenovah stavb in namestitvi OVE naprav na/ob stavbi ter priložnosti in izzivi zelenega prehoda z arhitekturno-prostorskega in inženirskega gledišča.

notranja prenova, napeljava inštalacij in grajenje predelnih sten

Foto: Gradbeni inštitut ZRMK

Predstavljeni bodo finančni mehanizmi Eko sklada in kontaktna točka OVE ter mehanizem za ogljično prilagoditev na mejah EU v skladu z Uredbo EU 956/2023 – CBAM. Na okrogli mizi bodo predstavniki gospodarstva, prejemniki okoljskega certifikata Znak kakovosti v graditeljstvu (znak ZKG), predstavili svoje napredne (tudi inovativne) tehnično-tehnološke rešitve pri zelenem prehodu. V razpravi bo govora o mehanizmih in rešitvah ter poslovnih priložnostih za gospodarstvo, ki bi pospešili zeleni prehod.

Udeležba na dogodku je brezplačna, saj poteka v okviru integralnega projekta LIFE IP CARE4CLIMATE v koordinaciji Ministrstva za okolje, podnebje in energijo. Kljub temu prosimo, da se zaradi lažje organizacije dogodka predhodno prijavite preko spletne prijave, in sicer najkasneje do torka, 16. aprila 2024, do 15. ure. Več informacij o dogodku najdete na spletni strani ZRMK.

Istega dne bodo podeljeni tudi trije okoljski certifikati Znak kakovosti v graditeljstvu (ZKG) v okviru slavnostne otvoritve sejma MEGRA, ki jih bo podelil minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.

Oglej si še ostale objave

24/04/2024
Posvet Spoštujmo hrano – spoštujmo planet

Hiša Evropske unije, Dunajska c. 20, Ljubljana Sreda, 24. april 2024 | 8:30–15:30 Posvet je namenjen vsem deležnikom v verigi preskrbe s hrano oziroma vsakomur, ki ga zanima izziv, kako […]

04/04/2024
Zeleno javno naročanje živil za ponudnike

Datum: 4. april 2024 Ura začetka: 9.00 Ura konca: 14.00 Točna lokacija: KGZS Zavod Ptuj, Ormoška cesta 28, 2251 Ptuj Cena:  dogodek je brezplačen in vključuje jutranjo pogostitev ter kosilo Namen dogodka je, da udeleženci na […]

07/03/2024
Okrogla miza: Kaj moramo pri nas spremeniti, da bi spodbudili trajnostno gradnjo?

Datum izvedbe delavnice: 7. marca 2024, 10:15-12:30, v dvorani Forum, v okviru sejma DOM 2024 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Foto: Tomo Jeseničnik, slovenia.info Gradbeni inštitut ZRMK vabi na okroglo, […]

e-novice in obvestila

Če želite tudi sami postati bolj okoljsko ozaveščeni se prijavite na naše e-novice, kjer bomo z vami vsak mesec delili nasvete na področju zmanjševanje svojega ogljičnega odtisa.
Projekt LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta. Za izražena mnenja in informacije na spletni strani odgovarja samo avtor (ali avtorji) in se zato ta ne morejo šteti za uradno stališče Evropske komisije.