Prijavi se na prvi Hack4Climate

Pred vas postavljamo izziv, kako zmanjšati količino odpadne hrane v gospodinjstvu, zato vse mlade med 16. in 24. let vabimo, da se nam pridružijo na hekatonu, ki se bo 16. in 17. oktobra odvijal na Ljubljanskem gradu.

Ali ste vedeli, da je po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) vsak Slovenec v letu 2019 zavrgel 67 kg hrane, od tega kar 26 kg še užitne? Več kakor polovico vse odpadne hrane v Sloveniji povzročijo gospodinjstva.

In eden dobrih načinov, kako poiskati rešitve, je zagotovo hekaton. Dogodek, kjer se združujejo inovativni mladi, z namenom reševanja določenega izziva in iskanja inovativnih rešitev. Motiviranost in sposobnost abstraktnega razmišljanja pa pri tem predstavljata dodatno prednost.

V sklopu projekta LIFE IP CARE4CLIMATE bo v soboto, 16. oktobra in v nedeljo, 17. oktobra na Ljubljanskem gradu potekal prvi hekaton Hack4Climate. Nekaj več kot 24 ur bo časa, da najdemo inovativne rešitve na področju zmanjšanja odpadne hrane v gospodinjstvih, ki predstavlja veliko težavo in prispeva k okoljskemu odtisu.

Skupine bodo lahko izbirale med tremi idejnimi področji:

ANALIZA in PRIDOBIVANJE PODATKOV: Inovativne rešitve načina zbiranja in analiziranja podatkov ter pristopi k reševanju problema odpadkov v gospodinjstvu, ki lahko pripeljejo do zmanjšanja količin odpadkov v gospodinjstvu.

INOVACIJA NA PODROČJU LOKALNE SKUPNOSTI / TEHNOLOŠKA INOVACIJA: Izvirne rešitve, ki bodo za reševanje zmanjšanja količin odpadkov v gospodinjstvu uporabile moč lokalne skupnosti in tako širše vplivala na problematiko.

KOMUNIKACIJA in OZAVEŠČANJE: Inovativne rešitve, ki prispevajo k zmanjšanju količin odpadne hrana v gospodinjstvu.

Pri tem bodo skupinam na voljo tudi mentorji, strokovnjaki z različnih področij, povezanih s hrano, ki jim bodo pri razvoju idej pomagali in svetovali. To so Lara Habič z Ministrstva za okolje in prostor RS, Luka Jezeršek iz gostinstva Jezeršek, Tina Cipot iz Lidl Slovenija, dr. Aleš Kuhar iz EIT FOOD Slovenia, Eva Tisaj Žnidaršič z DragonHack-a in dr. Ilija Gasan Osojnik Črnivec ter dr. Mojca Korošec z Biotehniške fakultete.

Organizator hekatona bo prijavljenim zagotovil prevoz, namestivev, hrano in zabavo, tekmovalci pa bodo poskrbeli za dobre ideje. Najboljše tri ekipe si bodo prislužile mične nagrade: planetu prijazna “all inclusive” dogodivščina v Sloveniji / Nepozabno kulinarično doživetje na Dvoru Jezeršek / darilni bon za nakup v Lidlu.

Več informacij o hekatonu je na voljo tukaj.

Oglej si še ostale objave

04.04.24
Zeleno javno naročanje tudi na fakultetah

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo v sodelovanju z različnimi fakultetami izvaja izobraževanja na temo zelenega javnega naročanja.

11.04.22
Na voljo je aprilski Novičnik ZeJN

V ekipi za zeleno javno naročanje pripravljajo novičnik, ki izhaja v začetku vsakega meseca. Če želite novičnik prejemati na vaš elektronski naslov, lahko pišete na zejn.mop@gov.si. Aprilska izdaja je na voljo tukaj.

14.10.20
Evropski zeleni dogovor: Strategija »Od vil do vilic«

Evropski zeleni dogovor določa, kako doseči, da bo Evropa do leta 2050 postala prva podnebno nevtralna celina. V njem je predstavljena nova, trajnostna in vključujoča strategija za rast, katere cilji so spodbuditi gospodarstvo, izboljšati zdravje in kakovost življenja ljudi ter poskrbeti za naravo. Strategija „od vil do vilic“ je v središču zelenega dogovora. Ta strategija […]

e-Novice in obvestila

Če želite tudi sami postati bolj okoljsko ozaveščeni se prijavite na naše e-novice, kjer bomo z vami vsak mesec delili nasvete na področju zmanjševanje svojega ogljičnega odtisa.
Projekt LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta. Za izražena mnenja in informacije na spletni strani odgovarja samo avtor (ali avtorji) in se zato ta ne morejo šteti za uradno stališče Evropske komisije.