...

Evropski teden zmanjševanja odpadkov: Slovenija se osredotoča na zmanjšanje odpadne hrane

V okviru Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov (16.–24. november 2024) Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo izpostavlja pomen odgovornega ravnanja s hrano. Letošnja tema je zmanjšanje odpadne hrane, ki v Evropski uniji letno presega 58 milijonov ton – kar 54 odstotkov te nastane v gospodinjstvih. Pobuda, ki poteka že od leta 2009, povezuje lokalne, nacionalne in evropske akterje ter ozavešča o nujnosti zmanjševanja, ponovne uporabe in recikliranja odpadkov. Slovenija letos sodeluje z več odmevnimi aktivnostmi, ki nagovarjajo vse generacije.

Grafika z osnovnimi statistikami glede odpadne hrane v EU

Slovenija z letošnjimi akcijami odgovarja na ključne izzive, ki jih je Evropska unija prepoznala kot ključne točke v boju proti odpadni hrani. Naslavlja gospodinjstva, kjer nastane več kot polovica odpadne hrane, z aktivnostmi, kot so kuhinjski dnevniki, in ozavešča otroke v osnovnih šolah, saj so ti pogosto glasniki trajnostnih sprememb v družinah. S projektom sortirne analize bioloških odpadkov pa se ministrstvo osredotoča tudi na pridobivanje podatkov, potrebnih za boljše oblikovanje politik, in tesno sodeluje z lokalnimi skupnostmi, kar je eden od temeljev trajnostnega prehranskega sistema v Evropi.

Grafika, ki prikazuje, kako uspešne so države EU pri preprečevanju odpadne hrane

Glavne aktivnosti Ministrstva za okolje, podnebje in energijo ob Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov

Dogodek “Odpadki v kuhinji? Ne, hvala!”

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo v sodelovanju s Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji in z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano 21. novembra v Hiši Evropske unije v Ljubljani organizira dogodek, ki bo poudaril pomen zmanjšanja odpadne hrane. Poleg predstavitev vodenja kuhinjskih dnevnikov v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE bo potekala tudi kuharska delavnica s priznanim kuharjem Primožem Dolničarjem, ki bo predstavil praktične nasvete za ravnanje s hrano brez odpadkov.

Na brezplačni dogodek se lahko prijavite preko spletne prijavnice.

Kuhinjski dnevniki odpadne hrane

Ministrstvo poziva gospodinjstva, da se do 15. decembra pridružijo izpolnjevanju kuhinjskih dnevnikov odpadne hrane. Ti bodo omogočili vpogled v količino in sestavo odpadne hrane ter služili kot osnova za oblikovanje politik za zmanjševanje količine le-te. Udeleženci bodo nagrajeni s praktičnimi kuhinjskimi pripomočki ali priložnostjo za sodelovanje v kuharski delavnici.

Več informacij in svoj kuhinjski dnevnik odpadne hrane najdete na dnevniki.samo1planet.si.

Nagradni natečaj za šole: “Stran pa ne bomo metal’!”

Ministrstvo v sodelovanju z Ekošolo k iskanju načinov za zmanjšanje količin odpadne hrane v šoli in doma poziva tudi osnovnošolce. Ti bodo do marca prihodnjega leta pripravljali kreativne kampanje za ozaveščanje vrstnikov. Najboljši prispevki bodo razglašeni in nagrajeni na dogodku ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane, 24. aprila 2025.

Več o natečaju si poglejte na spletni strani Samo1planet.

Sortirna analiza bioloških odpadkov

Ministrstvo je 12. novembra pričelo z drugo obsežno sortirno analizo ločeno zbranih bioloških odpadkov na območju več občin v Podravju. Namen te je določiti delež odpadne hrane v ločeno zbranih bioloških odpadkih ter oblikovati učinkovite politike za zmanjšanje količin odpadne hrane. Vzorčenje in analizo opravlja Snaga Maribor pod nadzorom in navodili Inštituta za kemijo, ekologijo, meritve in analitiko IKEMA d.o.o.

Preberite več o poteku sortirne analize.

Grafike, ki prikazujejo vpliv odpadne hrane

Darja Meglič, ki na projektu LIFE IP CARE4CLIMATE skrbi za akcije zmanjševanja odpadne hrane, pravi: »Evropski teden zmanjševanja odpadkov je ključni trenutek za ozaveščanje o okoljskih, gospodarskih in družbenih posledicah odpadne hrane. Zavržemo preveč hrane – v Sloveniji je bilo lani to povprečno kar 78 kilogramov na osebo. Z aktivnostmi, kot so kuhinjski dnevniki in sortirna analiza bioloških odpadkov, želimo pokazati, da ima vsak posameznik moč prispevati k spremembi. Evropa že ustvarja navdihujoče primere dobre prakse, kot so lokalne prehranske politike v Gentu in krožno gospodarstvo v Parizu. Slovenija želi slediti tem zgledom in postati trajnostno naravnana skupnost, kjer spoštujemo hrano kot dragocen vir, ne kot odpadek.«

Več informacij o Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo vse omenjene aktivnosti izvaja v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE. Vabljeni k ogledu ostalih akcij v okviru Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov – tako v Sloveniji kot širom Evrope.

Oglej si še ostale objave

e-novice in obvestila

Če želite tudi sami postati bolj okoljsko ozaveščeni, se prijavite na naše e-novice, kjer bomo z vami vsak mesec delili nasvete na področju zmanjševanje svojega ogljičnega odtisa.
Projekt LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta. Za izražena mnenja in informacije na spletni strani odgovarja samo avtor (ali avtorji) in se zato ta ne morejo šteti za uradno stališče Evropske komisije.